Surnuaed

Skepticism Padise kloostris

by on okt.06, 2013, under Kontserdiarvustused

Sellist üritust üritada sellises kohas korraldada kõlab esmalt hullumeelse ideena, mille teoks saamisel on vähe lootust. Ometi võttis Zworg selle pöörase ettevõtmise käsile ning… viis täide! Jah, kloostri varemetes esines matusedoomi üks alusepanijatest, vägagi skeptiline Skepticism.

Tunnustan veelkord korraldust, tõeliselt oli mõeldud võimalikele külastajatele – eribussid nii Tallinnast, kui Lõuna-Eestist olid kenasti tellitud, ilusti said kõik ka tagasi (kuigi ise oleksin napilt maha jäänud, enda viga. Õnneks bussijuht halastas ja ootas ära). Teada, et minusugusel sandil varemete vahel ja kitsast järsust trepist üles-alla ronimine just lemmiktegevus pole aga need kannatused tasusid ära, midagi kurta ei tohi.

Nüüd siis bändidest. Forgotten Sunrise hämmastas mind tugevalt. Eks ta on kogu aeg olnud pigem Andersi oma projekt, aga siin varemetes kujunes see täielikuks tema sooloetenduseks. Ma ei ole kunagi varem sellise fiilinguga Andersit näinud. Kohati skisofreenilistesse hoogudesse laskunud, hüpnootilisi ilmeid, hullunud välkkiireid sööste rahvahulgast läbi joostes, inimeste keskel laulmist… Ma ei ole kindel, kas see kõik oli plaanitud või mõjusid need müürid mehe (ala)teadvusele niiviisi. Võimas! Ragnar ja Gerty on taandunud varjudeks kuskile kaugustesse.

Thou Shell Of Death esitles sellel üritusel oma uut plaati “Sepulchral Silence” võinuks sobitada end ideaalselt taolisesse keskkonda. Väheke udune, kõlekülm, kivitolmune süngus. Nagu ma juba plaadiarvamuses olen kirjutanud – sünge see muusika pole. Ikka ja jälle kangastus Summoning, see võrdlus jäi paika ka nüüd. Tegelikult see pole ju halb. Ilusad meloodiajupid, muinasjutuline atmosfäär, kuskil sibavad kääbikud ja haldjad. Ilus meeleolumuusika. Kindlasti oleks saanud kohta arvestades seda kõike palju efektsemalt esile tuua: Võimsamad küünlajalad (mis varemalt olnud), rohkem küünlaid, vähem valgust, pimedam atmosfäär… Selge muidugi, et peamine aur kulus üldse kogu selle õhtu korraldamisele aga siiski. Vähemalt trummar võiks loobuda esinemise ajal kõrvaklappidest või siis vähemalt tallegi mõne kapuutsi pähe organiseerida.

FS ja TSoD poolt ühiselt esitatud Beheriti kaveri suutsin ma aga tulise kahjuna maha magada. Kuuldavasti oli tegemist suurepärase meistriteosega ning loodan siiralt, et nüüd võetakse kätte ja salvestatakse see projekt edaspidiseks.

Skepticism… Jah! See on tõeline funeral doom. Totaalne matusemuusika. Igas mõttes. Need mehed olid matusetalitajad! Mitte mingisugust pooset, isegi mitte metalit. Puhas kuulajate hingede mulda sängitamine. Nii ebatraditsiooniline, nii lihtne aga samas nii rusuv. Nagu mataks oma enda ihu. See orel, orelil olev peegel, kust organist sai oma ängistunud nägu vaadelda… totaalselt traditsioonidest erinev trummimäng… juba ammuilma surnud hingega laulja tühjusesse surutud tühi pilk… kõik see ongi FUNERAL DOOM suurte tähtedega. Uskumatu. Kõik senised kogemused on põrmustatud.

Mõned tähelepanekud, mis küll kontsertelamust rikkuda ei suutnud kuid mingil moel siiski kripeldama jäid. Funeral doom ei ole koht, kuhu oma corpsepaintiga iivõlpoosesi tegema tulla. Selle jaoks on olemas black magic estonia ja vastavad muud ugh-üritused. Skepticism pole ka bänd, kus praktiliselt lavale trügides ja lärmates vägisi lauljale õlut jagama ning füüsilist kontakti otsima peaks. Muidu aga… Suur tänu sulle Zworg!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Otsid midagi?

Kasuta allolevat vormi sisu otsimiseks:

Ikka ei leia midagi? Võta meiega ühendust!

Viidad

Mõned veebilehed mida me julgeme soovitada...