Surnuaed

Burzum – Umskiptar (2012)

by on mai.06, 2012, under Arvustused

Kui minu poole hiljuti pöörduti, kas ma sooviks midagi Vargi käest küsida, siis ei osanud ma midagi mõelda. Mul ei ole Vargile mingeid küsimusi, ma ei soovi Tema kohta midagi uut teada. Minule räägib Ta kõik olulise oma muusikaga. On juba pikka aega seda teinud. Ma ei ole süvenenud Tema tõekspidamistesse, Tema tegemistesse või ütlustesse. See kõik ei huvita mind. Ma austan Teda ilma selle kõigeta, ma kummardan Tema poole nende helide pärast, mida Ta kakskümmend aastat teinud on. Kogu sellest ajast tuleb mul meelde vaid üks tõsiselt halb lugu (War). Albumid Hvis Lyset Tar Oss, Filosofem, Belus ja Fallen võiks kõik olla mu läbi aegade top 10 üllitiste hulgas.

Seda kõike arvesse võttes hakkasin Umskiptar‘i kuulama täiesti puhtalt lehelt. Mingeid eelarvamusi, mingeid ootusi ega pettumuse kartust polnud. Eks ta esimesel kuulamisel suhteliselt arusaamatu tundus, sain aru, et käesolev album on vähe paksema koorega pähkel isegi minule katki hammustamiseks. Kuni looni Gullaldr. See kümneminutiline melanhoolialaks lajatas täpselt õigesse kanalisse, lummas esimesest kuulamisest ja enam lahti ei lase. See on midagi palju enamat kui muusika, midagi enamat kui isegi Burzum! Kogu album sai minu jaoks selgeks ning teeb sellest ühe parima läbi aegade. See sisemine kurbus ja mõtisklus võtab mõistuse.

Alfadanz‘i Daudi Baldrs‘i meenutav primitiivklaveripalast välja sirguv depressiivkomplekt koos põneva kitarrilahenduse ja väga hästi kõlava vokaaliga näitab täiesti uut Burzumi nägu, sellele järgnev Hit Helga Tré vapustab veelgi enam, seda juba varasemalt tuttaval teraval kitarril müstilise meloodiaga. Ja nii lõpuni välja. Väga tappev album, millele kohe mitte kuidagi ei saa alla maksimumpunktide panna.

Ja jätkuvalt mul ei ole küsimusi Vargile.

:, ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Otsid midagi?

Kasuta allolevat vormi sisu otsimiseks:

Ikka ei leia midagi? Võta meiega ühendust!

Viidad

Mõned veebilehed mida me julgeme soovitada...